DVD Matica

SAVETI | Osnovna pravila protivpožarne zaštite

Već koliko sutra, uz pomoć stručnog lica iz najbliže vatrogasne stanice, napravite plan zaštite od požara za Vašu zgradu.
Iz podruma, garaža, tavana itd. uklonite sve usladištene zapaljive stvari, npr. stare časopise, kutije od farbi, razređivača i sl., kao i stari nameštaj, garderobu itd.
Protivpožarna stepeništa i prolaze redovno čistite i OBAVEZNO održavajte prohodnim, jer to Vam je najčešće i JEDINI bezbedan put da sačuvate svoj život i život Vaše porodice.
Prekontrolišite Vašu vatrogasnu opremu: aparate, creva, hidrante i održavajte ih u ispravnom stanju.
Naučite da pravilno aktivirate protivpožarni aparat i podučite svoje ukućane u tome, jer u slučaju požara nećete imati vremena da pročitate uputstvo za upotrebu na nalepnici aparata.
Naučite svoju decu da u slučaju požara pozovu vatrogasce na broj 193.
Ukoliko primetite požar ili osetite miris dima u Vašem stanu ili zgradi, pozovite vatrogasnu službu i NIKADA nemojte pretpostavljati da je neko to već učinio.
Ako u toku noći primetite požar, a nemate alarm za slučaj opasnosti, izađite na prozor ili u hodnik i vičite „POŽAR!“, tako da probudite ukućane i komšije, pa pozovite 93, dajući konkretne podatke o mestu požara: adresa, sprat i broj stana.
Ukoliko je požar u nekoj prostoriji Vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite el. energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, te ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje. Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata za sobom, u suprotnom će se, zbog dotoka svežeg vazduha, požar brzo proširiti na ceo stan.
Prilikom evakuacije VAŽNO JE da se svi ukućani okupe u istoj prostoriji, jer deca zbog straha mogu negde da se sakriju. Tek kada su svi na broju, krenite ka izlazu.
Pri evakuaciji, spremite se za susret sa gustim dimom i vrelinom, pa ako imate vremena, obujte cipele sa debljim đonom, obucite kaput i obavezno vežite krpe i peškire natopljene vodom preko nosa i usta.
Prilikom evakuacije NIKADA NE KORISTITE LIFT zato što se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo ispune okno lifta i samu lift kabinu, što prouzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se u liftu nalaze.
Ukoliko niste neposredno ugroženi požarom, najbolje je da ostanete iza zatvorenih vrata svog stana. U slučaju da dim počne da prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom, stavite ih oko štokova i ispred vrata da sprečite prodor dima u stan. Ako je spoljašnji vazduh čist, idite na terasu zatvarujući balkonska vrata za sobom i sačekajte da vatrogasci završe gašenje požara, jer u svom stanu ste najbezbedniji.
Neugašeni opušak cigarete NIKADA nemojte bacati kroz prozor ili sa terase, jer će u većini slučajeva završiti u sobi ili terasi u nekom od stanova ispod Vašeg i izazvati požar.
Neugašena cigareta je najčešći uzročnik katastrofalnih šumskih požara i nikada je ne izbacujte iz vozila u pokretu.

Brzi test protivpožarne bezbednosti

Možete li odgovoriti sa „DA“ na dole postavljena pitanja?

Odgovori „NE“ označavaju potencijalno opasne situacije na koje je potrebno obratiti pažnju i korigovati ih na vreme.

  • Da li se broj vatrogasne službe nalazi pored Vašeg telefona, na vidnom mestu?
    (DA / NE)
  • Da li Vaša deca znaju broj telefona vatrogasne službe i kako da pravilno daju podatke o mestu i vrsti događaja?
    (DA / NE)
  • Da li održavate izlazne pravce slobodnim od nameštaja koji bi Vam mogao blokirati put i onemogućiti evakuaciju?
    (DA / NE)
  • Da li lako zapaljive materijale i opasne predmete (šibice, upaljače i sl.) držite na bezbednom mestu, van domašaja dece?
    (DA / NE)
  • Da li ste u poslednje vreme kontrolisali Vaše električne i plinske instalacije?
    (DA / NE)
  • Da li stavljate isključivo originalne (ne „licnovane“) topljive osigurače, predviđene snage, u Vašu razvodnu tablu?
    (DA / NE)
  • Da li elektomotore održavate redovnim čišćenjem od nataložene prašine i prljavštine?
    (DA / NE)
  • Da li su Vaši šporeti, kamini, dimnjaci i čunkovi čišćeni i proveravani u poslednje vreme?
    (DA / NE)
  • Proveravate li da li ste dobro ugasili cigaretu pre nego što ispraznite pepeljaru, naročito pred spavanje?
    (DA / NE)
  • Da li su Vaši protivpožarni aparati servisirani u poslednjih šest meseci?
    (DA / NE)

Ako ste na većinu pitanja odgovorili sa „DA“ – ne brinite za Vašu bezbednost.
Ako su odgovori podeljeni – zabrinite se na vreme.
Ako ste većinom odgovorili sa „NE“ – dobro se zabrinite za ličnu bezbednost, i bezbednost Vaše porodice!

Hotelski požari odnose mnogo života, uglavnom zato što goste hotela, u žurbi da što pre napuste prostorije, uhvati panika, pa ne stignu da se spasu od smrtonosnih posledica otrovnih gasova i dima.

Požari u hotelima

Prilikom odsedanja u hotelu napravite lični plan za evakuaciju u slučaju požara, sledeći ova važna uputstva.

a) izlazi u slučaju opasnosti

Kada se smestite u hotelsku sobu treba da uradite sledeće:

  • Proverite da li su svi prozori i vrata u ispravnom stanju, pa sve nepravilnosti (kvarove) prijavite recepciji.
  • Zapišite broj vatrogasne službe, pa ga stavite pokraj telefona.
  • Izadjite u hodnik i proverite gde se nalaze najbliže požarne stepenice.
  • Stavite novčanik sa novcem i ličnim ispravama, na neko zgodno mesto, npr. stočić pored kreveta, da biste lako mogli da ga pronadjete u slučaju opasnosti.

b) opasnosti od dima

U slučaju požara, dolazi do stvaranja dima i otrovnih gasova.

Zapamtite da se dim uzdiže ka plafonu gde je i najgušći, te se nemojte uspravljati jer velika koncentracija dima može izazvati slepilo, vrtoglavicu, nesvesticu, pa i smrt usled gušenja od otrovnih gasova. 

Dim u Vašu hotelsku sobu može ući kroz ventilacione otvore, otvore oko ulaznih vrata, ili kroz otvoren prozor.

Takođe, dim može dolaziti od tinjajuće vatre iz dušeka kreveta – naime, 75% hotelskih požara u svetu prouzrokovano je nepažnjom pušača.

c) evakuacija

U slučaju požara, odmah napustite sobu na sledeći način:

  • Uzmite dokumenta i ključeve sa noćnog stola i idite do ulaznih vrata sobe (ako je potrebno, puzite da biste izbegli da udahnete dim).
  • Opipajte rukama ulazna vrata, uključujući i kvaku, da biste utvrdili da li osećate bilo kakvu toplinu. Ukoliko su vrata vruća na dodir, NE OTVARAJTE IH, jer to znači da je vatra u hodniku.
  • Ako ne osetite toplinu, blago odškrinite vrata, držeći ruku na njima – da biste mogli da ih brzo zatvorite ukoliko je hodnik ispunjen dimom. Ako hodnik nije ispunjen dimom, izađite iz sobe zatvarajući vrata za sobom.
  • Idite do najbližih požarnih stepenica, idući uza zid hodnika na čijoj je strani požarni izlaz, kako ne biste promašili izlaz u slučaju slabe vidljivosti zbog dima.
  • Kada dođete do požarnog izlaza, siđite niz stepenice, držeći se čvrsto za ogradu – zato što Vas uspaničeni ljudi, koji takođe silaze niz stepenice, mogu oboriti u jurnjavi.

NAPOMENE:

  • Ako dim ispunjava požarno stepenište na nižim spratovima, vratite se i idite do krova (požarno stepenište je projektovano tako da vodi od prizemlja ka krovu).
  • Kada stignete do krova, ostavite vrata požarnog izlaza otvorena, kako bi se na taj način raščistio dim sa požarnih stepenica.
  • Nađite uzvetarnu stranu zgrade, sedite tu i čekajte da vas evakuišu pripadnici vatrogasne službe.

d) ako ste zarobljeni u Vašoj sobi

Ukoliko su ulazna vrata Vaše sobe vruća na dodir, ili ako je hodnik ispunjen dimom, bezbednije je da ostanete u sobi i čekate pomoć vatrogasaca. Dok pomoć ne stigne, treba da uradite sledeće:

  • U slučaju da je spoljašnji vazduh čist, otvorite prozor (nemojte razbijati staklo, da se ne biste ozledili).
  • Telefonirajte recepciji, da ih obavestite da ste zarobljeni u sobi.
  • Uključite ventilaciju u kupatilu, ako je ima, ako ne – ostavite vrata od kupatila otvorena, pa napunite kadu vodom.
  • Namočite čaršave, prekrivače i peškire u kadi i podmetite ih ispod ulaznih vrata i oko štokova – da biste tako sprečili da dim ulazi u sobu.
  • Ako ulazna vrata postanu jako vruća na dodir, koristite kofu za led, vazu za cveće, ili veću čašu, pa njima zahvatajte vodu iz kade i polivajte vrata. Takođe, možete da natopite vodom dušek iz kreveta, uspravite ga uz vrata i podbočite komodom ili nekim drugim komadom nameštaja da ne bi pao, pa ga nalivajte vodom iz kade kako bi bio stalno natopljen i štitio vrata od vatre, do dolaska vatrogasaca.

NE ZABORAVITE DA JE PANIKA NAJVEĆI NEPRIJATELJ U SITUACIJAMA POŽARA, PA APELUJEMO NA VAS DA URADITE KAKO JE NAVEDENO U OVOM UPUTSTVU, I MIRNO SAČEKATE POMOĆ VATROGASACA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *