DVD Matica

ODRŽANO VATROGASNO KUP TAKMIČENJE “BRZO SPAJANJE USISNOG VODA – JAKOV JAŠA OBRADOVIĆ” (govor Đorđe Aćimović)

Povodom 24. februara, dana Osnivanja dobrovoljne vatrogasne čete Beograd 1, održano vatrogasno KUP takmičenje “Brzo spajanje usisnog voda – Jakov Jaša Obradović”, u sali OŠ Stari Grad.

Podršku ovom takmičenju su pružili:

  • Gradska Opština Stari Grad
  • Vatrogasni Savez Srbije
  • Vatrogasni Savez Beograd
  • Opštinski Vatrogasni Savez Stari Grad

Tom prilikom, govor je održao najstariji član DVD Matica iz Zemuna, gospodin Đorđe Aćimović. U nastavku možete pročitati šta je tim povodom rekao:

„Poštovani predstavnici organa organizacija organizatora Prvog vatrogasnog kup takmičenja “Brzo spajanje usisnog voda – Jakov Jaša Obradović”

Poštovani članovi porodice Jaše Obradovića,

Uvaženi članovi takmičarskih ekipa ovog Prvog Kup takmičenja u brzini spajanja usisnog voda Medjunarodne takmičarske vežbe popularno nazvane “Vežba” i Tri jedan A”

Poštovani i svi prisutni ovom jedinstvenom vatrogasnom takmičenju.

Posebno mi je čast i zadovoljstvo na dodjeljenu ulogu da rečima otvorim ovo današnje Vagrogasno Kup-takmičenje, posvećeno sećanju našem dragom Jakovu –Jaši Obradoviću.

Ceo svoj radni vek stvaranja u redovima Dobrovoljnog vatrogastva ali i profesionalne sfere pokreta zaštite od požara, posvetio je naš dragi i nezaborani Jaša stručnoj obuci vatrogasaca u brzini delovanja kod požarnih acidenata.

Nije to nastalo slućajno, nego željom za nastavljanje tradicije koje je začeta u njegovom matičnom društvu “Stari grad” u Beogradu.

Bio je naslednik ideje koja su nikla u okvirima takmičarskih sadržaja u periodu revitalizacije pokreta CTIF-a Međunarodnog komiteta za preventivno tehničku zaštitu i unapredjenje zaštite od požara a koju su ideju sprovodili Josif Milinković, član DVD Stari grad, zatim Pavle Aladrović i drugi brojni aktivisti naše vatrogasne organizacije.

Ali naš Jaša je iznikao u vrsnog vežbatelja, pa zatim u sudiju na brojnim vatrogasnim takmičenjima, okupiviši oko sebe brojne vežbatelje i stručne instruktore iz Beogradske vatrogasne organizacije, Vatrogasne organizacije Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Radio je neumorno sa poznatim stručnim saradnicima, starijim i mladjim od sebe, kao što su Moma Stojanović, Božin Radenković, Era Dragović, Brstina i mnogi drugi.

Odustao sam od nabrajanja odigranih izvanrednih uloga na brojnim našim opštinskim, republičkim, saveznim ali i brojnim medjunarodnim takmičenjima na kojima je kao sudija i instruktor učestvovao naš Jaša.

Verovatno, poznavajući inventivnost i stručno znanje u pripremi takmičenja u ovoj disciplini, mislima se vraćam u vremena u kojima su aktivno delovali na unapredjenju vatrogasnih takmičenja u Jugoslaviji i Srbiji, ovaj KUP TAKMIČENJA upravo ostvaruje stremljenje našeg nezaboravnog stručnjaka u pripremi i organizovanju vatrogasnog takmičenja sa disciplinom “Opremanje motorne vatrogasne pumpe”.

Zato upućujem moju zahvalnost organizatorima ovog Kupa i učesnicima prvog nastupa u ovom Kup takmičenju.

Neka je ovim takmičenjem podstrek večnom sećanju na našeg Jakova Jašu Obradovića.

Hvala Vam na učestvovanju i hvala svim sponzorima i podršci ovog jedinstvenog vatrogasnog Kup takmičenja.

Želja mi je da istaknem moje nadanje da će ovo KUP TAKMIČENJE biti vremenski i sadržajno što uspešnije i doprineti afirmaciji vatrogasnih takmičenja u našoj sredini i Srbiji.“

Đorđe Aćimović 28.02.2016.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *