DVD Matica

Veliko nam je zadovoljstvo štočitaocima možemo da predstsvimo Zemunca koga život nije mazio i koji je, i pored toga, svojim sugrađanimanebrojeno puta dokazao da ima veliko srce. Mi, Zemunci, zaista možemo da budemo ponosni što među nama imamo takvog čoveka. To je Veselin Radivoje.

 

Datum rođenja: 29.10.1947.

Mesto rođenja: Zemun

„Dana 21. januara 1948. godine nađen sam sam na Keju, kod Stare kapetanije, u Zemunu. Našla me je Đerić Šarlota i predala Miliciji, a oni su me dalje predali u Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici, u Beogradu, gde sam boravio do 1950.godine. Kada sam iamo tri godine, usvojili su me Đorđe i Marija Radivoje. Đorđe je rođen u Mađarskoj, a Marija je iz Banata. Tovem ih svojim roditeljima jer su me tako odgajali, dali mi parče hleba i školovali. Kada sam odrastao, od komšija sam saznao da su me Đorđe i Marija usvojili. Inače, ja to nikada ne bih primetio jer oni su se prema meni ponašali kao pravi roditelji. Nisam teško prihvatio činjenicu da sam usvojeno dete.

Jedne nedelje, za ručkom, Đorđe i Marija su mi rekli da nisu moji roditelji i da su me uzeli iz doma i usvojili. Sve sam to saznao i iz usvojenice i krštenice. U mojoj krštenici doslovice piše kada sam nađen, u koliki sati, kog datuma, ko me je tu našao, šta sam imao na sebi i kad sam otišao u Dom za nezbrinutu decu. Nikada nisam saznao ko su moji biološki roditelji niti me je to interesovalo. Za mene su Marija i Đorđe bili moji roditelji, mama i tata. Godine 1947, kad sam rođen, nije bio rat, ali sve do pedesetih godina svašta se desavalo, bio je i Informbiro i ko zna šta se desilo sa mojim biološkim roditeljima.“

Veselin Radivoje je stupio u vatrogasno društvo DVD MATICA – Zemun 1954. godine (startovao u kući pored današnjeg vatrogasnog doma DVD MATICA, priključio se društvu kao pionir).

 

Učestvovao u raznim opštinskim i gradskim takmičenjima kao pionir, a kasnije i kao omladinac. Od 1963. godine, kao omladinac počinje sa dežurstvom u IV dežurnom vodu. 

Kao omladinac, ispraćao i dočekivao sa raznih intervencija i pomagao u opremanju vatrogasnih vozila. Od 1963 – 1969. godine završio i vatrogasnu školu u Zemunu. U ovo periodu je unapređen u zamenika komandira IV voda, a 1970.godine i komandir, kao i član komande.

 

Sa završenom Grafičkom školom, radio u štamparijama: „Sava Mihić“, „Glas“, „Pošta“ , „Jugohemija“.

1979. godine se opredeljuje za službu u vatrogastvu, te pored dežurstva u DVD MATICA, zapošljava se u Radnoj zajednici DVD MATICA i postaje komandir intervencija u jednoj od smena.

2000.godine penzioniše se kao stariji vodnik I klase i radnik Vatrogasne brigade Beograd, Vatrogasni bataljon Voždovac.

I dalje je član DVD MATICA, a to do danas čini preko 60 godina.

Za svo ovo vreme učestvovao u dobrovoljnom radu na raznim funkcijama DVD MATICA i Vatrogasnom savezu Zemun i Vatrogasnom savezu Beograd.

Za sveukupan  rad u dobrovoljnom vatrogastvu, kao i odan rad, odlikovan je od DVD MATICE ručnim satom i poveljom.

Dobitnik je svih vatrogasnih priznanja SFRJ-a i SRJ (vatrogasna odlikovanja I i II reda, medalja za hrabrost II reda i dr).

Poslednje medalje su povodom rada Vatrogasnog saveza Beograd i Karađorđeva zvezda, najviše odlikovanje u vatrogastvu.

14.09.2019. primio je povelju počasnog člana Vatrogasnog saveza Beograda. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *